Hypnose

 

Hypnose is een staat van bewustzijn waarin u op ontspannen wijze geconcentreerd bent op een bepaald onderwerp. We hebben eigenlijk allemaal wel eens op een spontane manier een trance of hypnose meegemaakt door bijvoorbeeld helemaal verdiept te zijn in een boek en daarbij de tijd en omgeving te vergeten en geen geluiden meer te horen. Dit is een staat van intense concentratie op één ding, namelijk het lezen. Hetzelfde gebeurt als u een lange autorit op de snelweg maakt en u zich ineens realiseert dat u al zoveel kilometers verder bent. U heeft het gevoel dat u een stuk gemist hebt. U bent ook dan volledig bij bewustzijn en u zult meteen reageren als er iets verandert op de weg.

Wat is hypnose niet!?

De meeste mensen kennen hypnose van de shows of films waarin gehypnotiseerde mensen allerlei opdrachten uitvoeren, waarbij het lijkt alsof de gehypnotiseerden willoos zijn en de hypnotiseur de volledige controle heeft. Daardoor is er een onjuist beeld van hypnose ontstaan. Het is echt een misverstand te denken dat hypnose hetzelfde is als slapen of het gevoel geen controle meer te hebben. Integendeel… onder hypnose heeft u nog steeds alle controle: u bepaalt of u onder hypnose gaat of niet. U krijgt meestal alles mee wat er gebeurt of wordt gezegd. De therapeut kan u niets laten doen wat u niet wilt. Uw bewustzijn is steeds op de achtergrond actief en kan meteen ingrijpen.

Wat doet de Hypnose-therapeut?

De hypnose-therapeut brengt u door middel van woordkeus en stem in een trance. Tijdens deze trance voelt u zich diep ontspannen. U bent geconcentreerd op de ervaring waar u zich samen met uw therapeut op richt. Belangrijk detail: u houdt volledig controle over uw lichaam en geest. De effectiviteit van de trance of hypnose hangt van een groot deel af van uw motivatie. Wilt u niet in trance, dan lukt dat ook

Maar wat is er dan zo bijzonder aan deze hypnotische trance? De trancetoestand draagt een aantal bijzondere kenmerken in zich. Zo staat u tijdens een trance gemakkelijker open voor goede ideeën of suggesties om het gedrag te veranderen en kan er gemakkelijk contact gemaakt worden met uw binnenwereld, uw onderbewuste.

Dit laatste betekent dat u tijdens de trancetoestand beschikt over een vergrote mogelijkheid om zich dingen te herinneren en te herbeleven. Hierdoor bent u in staat de oorzaak op te sporen van uw klacht, waardoor de klacht ook gemakkelijker losgelaten kan worden.

Wat kunt u bereiken wat u wilt?

Samen met uw therapeut bepaalt u tijdens de intake aan welke klacht(en) u wilt werken en welk doel u wilt behalen. Met deze informatie stelt uw therapeut een behandelplan op. Met behulp van uw eigen levenservaring leert u uw problemen op te lossen en u ervaart hoe u zich in de nieuwe situatie, zonder uw klachten kunt manifesteren. De therapeut heeft een adviserende en begeleidende rol.

Hypnose is een aanvullende geneeswijze en vervangt daarom nooit de reguliere medische behandeling.